نظرات شما عزیزان:
۳۶)خير، از نقطه نوترال، تنها هنگامي جريان عبور ميكند كه در نقطه يا نقاطي ديگر از شبكه (قبل از ترانسفورماتور بعدي) اتصال با زمين بوجود آيد و به اين ترتيب مسير بسته جریان با زمين كامل شود.
۳۷)خير، از نوترال و يا از نقطه صفر ترانسفورماتور نوتر، زماني جريان عبور ميكند كه نشت يا اتصال با زمين بوجود آمده باشد. اتصاليهاي دو فاز، سه فاز و بطور كلي اتصايهاي فازي بدون ارتباط با زمين، جرياني در زمين نميريزند كه از نقطه نوترال به شبكه باز گردد. بايد توجه داشت كه براي برقراري جريان، همواره بايد مسير بسته شود. نقطه نوترال، يك نقطه از ارتباط شبكه با زمين است. نقطه دوم، نقطه اتصالي با زمين خواهد بود و در اين صورت است كه جريان از طريق زمين و نوترال به شبكه باز خواهد گشت.
۳۸)نسبت راكتانس سلفي (XL) به رزيستانس (R) در بوبين نوتر بسيار بزرگ است (حدوداً 97% در مقابل 3%) و بنابراين در محاسبات، معمولاً بوبين نوتر را راكتانس خالص به حساب ميآورند.
۳۹)مقاومت مايع درون تانك رزيستانس را آب مقطر و مقدار بسيار كمي كربنات سديم خالص (Na2Co3) تشكيل ميدهد. خاصيت اين محلول آن است كه با افزايش درجه حرارت، مقاومت الكتريكي آن كاهش مييابد و بالعكس. منحني اين تغييرات به صورت شكل صفحه بعد خواهد بود.
۴۰)اين خاصيت باعث ميشود كه با عبور جريانهاي نشت با زمين، مايع درون تانك رزيستانس گرم شده و با كاهش مقاومت، راه را براي عبور جريان نشتي بازتر و موجب افزايش جريان نشتي ميشود كه به اين ترتيب حرارت بيشتري توليد ميگردد. اين تأثير متقابل جريان و حرارت، جريان نشتي را با سرعت بيشتري افزايش داده و به حد عملكرد رله حساس به جريانهاي كم زمين (Sensitive Earth Fault) رسانده و باعث قطع خروجي ترانسفورماتور ميشود.
۴۱)به اين علت تانك رزيستانس با نوترال ترانسفورماتور زمين سري ميشود كه علاوه بر آشكارسازي جريانهاي نشت با زمين، جريانهاي اتصال با زمين را هم محدود نمايد. البته ميتوان با افزايش راكتانس ترانسفورماتور نوتر، اين جريان را محدود نمود اما افزايش راكتانس نوتر، به همراه راكتانس سلفي ترانسفورماتور قدرت، مجموعه راكتانس سلفي پست را افزايش داده، خاصيت هارمونيكزايي را زياد خواهد كرد و رلههاي فاقد فيلتر هارمونيك را به اشتباه خواهد انداخت.
چنين مشكلي در پستهاي فاقد تانك رزيستانس و بويژه پستهايي كه در آنها از رلههاي زمان ثابت قديمي استفادهش ده است به وفور به چشم ميخورد. اما با كاستن از راكتانس سلفي ترانسفورماتور نوتر (با انتخاب ترانسفورماتور با جريان بالاتر) و نصب تانك رزيستانس و كنترل رزيستانس آن به نحوي كه امپدانس مجموع اين دو، يعني جريان اتصال كوتاه با زمين را به مقدار دلخواه محدود مينمايد و ميتوان خاصيت هارمونيكزايي پست را كاهش داد.
۴۲)اصولاً لازم است مقاومت مسير زمين (در اتصاليها با زمين) در محدوده معيني (به لحاظ مقدار) قرار گيرد تا جريان اتصالي نيز به تبعيت از آن در محدوده معيني تغيير يابد. اين محدوده جرياني، حدوداً به اندازه جريان نرمال يك فاز ترانسفورماتور است. در زمستان كه هوا بسيار سرد ميشود، اولاً امكان دارد كه مايع درون تانك يخ ببندد و جداره تانك را بشكند، ثانياً مقاومت آن را افزايش داده و جريانهاي نشتي كم، توان گرم كردن مايع را نخواهد داشت تا از مقاومت آن كاسته و باعث افزايش جرياني، به حد تحريك رله حساس به جريانهاي كم زمين (Sensetive Earth Fault) برسد. بنابراين لازم است كه مايع تانك با گرمكن يا هيتري كه درون تانك تعبيه شده است هميشه به مقار معيني گرم نگهداشته شود.
۴۳)يكي از مواردي كه در تستها و بازديدهاي فني ساليانه ميبايد انجام شود (علاوه بر اطمينان از سلامت هيتر و ترموكوپل مربوطه)، اندازهگيري مقاومت مايع و تطبيق آن با مقداري است كه در دماي زمان اندازهگيري، از منحني مربوطه به دست ميآيد.
۴۴)الف) خطرات ايجاد قوس الكتريكي با زمين را به حداقل ميرساند.
ب) جريان اتصال كوتاه كاهش مييابد بنابراين از اثرات زيانبخش ناشي از جريانهاي اتصالي زياد نظير سوختن هاديها جلوگيري ميكند.
ج) جريانهاي نشت با زمين را بتدريج افزايش داده، آشكار ميكند.
د) امپدانس سلفي پست را كاهش ميدهد.
۴۵)براي از بين بردن نامتعادلي فلوي مغناطيسي در اتصال ستاره و نيز جلوگيري از انتقال جريان مؤلفة صفر
۴۶)از ولتاژهاي 110 و 127 ولت D.C استفاده ميشود.
۴۷)قطع كنندهها بر دو نوعند:
الف) قطع كنند پريمر: در اين قطع كننده سيم پيچ جريان مستقيماً در مدار جريان قرار ميگيرد.
ب) قطع كننده زگوندر: در چنين قطع كنندهاي سيم پيچ تحريك مستقيماً به مدار جريان دستگاهي كه حفاظت ميشود وصل نميباشد بلكه به كمك ترانسفورماتور جريان يا ولتاژ با شبكه اصلي مرتبط است.
۴۸)رله اصولاً به دستگاهي گفته ميشود كه در اثر تغيير كميت الكتريكي و يا كميت فيزيكي مشخصي تحريك ميشود و موجب به كار افتادن دستگاه و يا دستگاهاي الكتريكي ميگردد.
۴۹)الف) شدت جريان الكتريكي رله آمپرمتريك
ب) ولتاژ الكتريكي رله ولتمتريك
ج) فركانس رله فركانسي
د) قدرت الكتريكي رله واتمتريك
هـ) جهت جريان رله جهتي
و) شدت جريان و ولتاژ رله امپدانس
۵۰)الف) رله سنجش: با دقت و حساسيت معيني پس از آنكه توسط يك كميت الكتريكي و يا فيزيكي تحريك شد شروع به بكار ميكند.
ب) رله زماني: رلهاي است كه پس از تحريك بر اساس زمان تنظيم شده روي آن فرمان صادر ميكند
ج) رله جهتي: وقتي جريان بوبين آن در جهت تنظيم شده تحريك ميشود شروع به كار ميكند مثلاً براي حفاظت ژنراتور و توربينها از تنظيم جهتي استفاده ميشود تا از برگشت جريان به آن جلوگيري نمايد.
د) رله خبر دهنده: مشخص كننده تغييرات بوجود آمده در مدارات حفاظتي است. به طور مثال كليد قدرتي كه ميبايد قطع شود، قطع نشده و يا به عللي فرمان قطع به كليد نرسيده و كليد به حالت وصل باقي مانده است.
هـ) رله كمكي: كار اين رله، ارسال فرمان رله اصلي است و از نظر ساختمان قوي و محكم ساخته ميشود تا پيام دريافت شده را به اجرا درآورد.
۵۱)آلارمها به دو دسته تقسيم ميگردند: 1) آلارم تريپ (قطع)، 2) آلارم غيرتريپ (هشدار دهنده) هر يك از اينها نيز به دو دسته زودگذر و پايدار تقسيم ميشوند. آلارمهاي زودگذر كه با ريست شدن (Reset) برطرف ميشوند و آلارمهاي پايدار مثل عملكرد رله بوخ هلتس و يك سري آلارمهاي ديگر، باقي ميمانند تا رفع عيب به عمل آيد.
۵۲)الف) رله الكترومغناطيسي، ب) رله با آهنرباي دائم (آهنربايي)، ج) رل الكترو ديناميكي، د) رله اندوكسيوني، هـ) رله حرارتي، و) رله كمكي تأخيري، ز) رله حفاظتي روغني (رله با تحريك غير الكتريكي)
۵۳)تنظيم جريان يك رله زمان ثابت را حدوداً 2/1 برابر جريان نامي فيدر قرار ميدهند تا در صورت اضافه بار يا بروز اتصال كوتاه، فيدر را قطع كند. البته اين رلهها هر دو نوع اضافه بار يا اتصال كوتاه را با تأخير يكسان (زمان تنظيمي روي رله) قطع ميكند و اين مورد يكي از اشكالات رله هاي زمان ثابت محسوب ميشود.
۵۴)پله زماني و يا Margin. اين فاصله زماني براي آن است كه هر رله فرصت داشته باشد اتصال بوجود آمده در پيش روي خود را پاك كند و در صورت عدم قطع كليد مربوط به خود، رله هماهنگ شده بعدي پس از گذشت زمان تأخيري خود، كليد مربوطه را قطع نمايد.
۵۵)رله جرياني زمان ثابت (Definite – Time) بين اضافه بارها و جريانهاي اتصال كوتاه به لحاظ زمان تأخير در قطع تفاوتي قايل نميشود. اما رله جرياني زمان معكوس زمان عملكرد خود ر